Kaynak: Çağıltay, K. (2011). İnsan Bilgisayar Etkileşimi ve Kullanılabilirlik Mühendisliği: Teoriden Pratiğe, ODTÜ Yayıncılık.
Klavyenin tarihsel gelişimine bakıldığında, kolay kullanılabilirlik açısından çok ilginç durumlar ile karşılaşılmaktadır. İlk klavye 1714'de yapılmasına rağmen, patenti alınan ilk ticari klavye 1866 yılında Christopher Latham Sholes tarafından icat edilmiştir. Mekanik daktilolar şeklinde olan bu tasarım, çok hızlı yazı yazabilen kişilerin, tuşlara zarar vermemesi amacıyla onların hızını azaltıcı bir yapıda gerçekleştirilmişti. İşte bu tasarım bugün yaygın olarak kullandığımız QWERTY adı da verilen Q klavyedir. Mekanik daktiloların çok yaygın olarak kullanılması sonucunda, milyonlarca kişi bu tasarımı kullanmış ve öğrenmiştir. Daha sonra İngilizce dilinde çok yaygın olarak kullanılan kelimeler ve bunların nasıl bir tasarım ile sunulursa daha hızlı yazı yazmanın mümkün olabileceği konusunda çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların sonucunda, Washington Üniversitesi'nden profesör August Dvorak, 1936 yılında kendi adıyla anılan Dvorak klavyesini geliştirerek patentini almıştır. Bu klavye tasarımı, iyi bir sağ ve sol el dengesi sağlaması, orta sıradaki tuşların en sık kullanılan harflerden oluşması ve kullanıcıyı daha az yorması gibi nedenlerden dolayı kullanıcıların yaklaşık olarak %35 daha iyi performans göstermelerini sağlamıştır. Günümüzde bu tasarım, ne yazık ki yok denecek kadar az kişi tarafından kullanılmaktadır.
Ülkemizde satılan ve kullanılan bilgisayarların klavyelerine bakacak olursak, bunların neredeyse tamamının Q-klavye olduğunu görürüz. Bu klavyelerde sadece Türkçe harflere uygun bir uyarlama yapılmıştır. Peki bunun nedeni nedir? Gerçekten Q-klavye, Türkçe'ye uygun mudur? Cevap tabii ki "Hayır"! Türkçe'ye en uygun klavye, İhsan Yener tarafından, 1955 yılında Türk Dil Kurumu'nun dilimizdeki kelimelerde kullanılan harflerin istatistiksel analizini yapan çalışmasını temel alarak geliştirdiği klavyedir. F-klavye adıyla da anılan bu yapı uzun bir süre daktilolarda kullanılmıştır. F-klavyenin Türkçe'ye daha uygun olması nedeniyle uluslararası hızlı daktilo yazma yarışmalarında Türk katılımcılar genellikle birinci olurlar. Ancak, F-klavye, Q-klavyenin bilgisayarları istilası ve okullarda çocuklarımıza Türkçe'ye uygun klavyenin sunulmaması gibi nedenlerden dolayı unutulmaya yüz tutmuştur. F-klavye bugün genelde eski nesil kullanıcılar tarafından bilinmekte ve kullanılmaktadır. Türkçe için geliştirilmiş olan F-klavyeye sahip çıkıp yeniden kullanılmasını sağlamalıyız.