Okulöncesi Eğitime Giriş, T.C. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, 2009.
“Sorumluluk üstlenme”, çocuğun, yaşadığı topluma uyum sağlayabilmesi ve toplumun etkin bir üyesi olabilmesi için kazanması gereken üst düzeydeki sosyal davranışlardan biridir. Çocuk bu davranışı ancak beş yaşından sonra kazanmaya başlar. Çünkü beşinci yaş, daha önceki yaşlara göre bireyin, yetişkin desteğine daha az gereksinim duyduğu ve sorumluluk üstlenmeye hazır olduğu bir yaştır. Çocuk, bu dönemde evin içindeki ve dışındaki pek çok işe ilgi duyar. Bu ilgi, yetişkinler tarafından iyi değerlendirilmeli ve çocuğun yaşına uygun sorumluluklar verilmelidir.
Bu yolla çocuğa sorumluluk üstlenme davranışı kazandırılabilir. Örneğin; çocuğa, kahvaltı sofrasını hazırlama, evdeki çiçekleri sulama, gardrobun çıkan vidalarını sıkıştırma, bakkaldan bazı küçük alışverişleri yapma, küçük kardeşine belli bir süre bakma gibi sorumluluklar verilerek, ona sorumluluk üstlenme davranışı kazandırılabilir. Araştırmalar, kalabalık ailelerden gelen çocuklarda sorumluluk davranışının daha çok geliştiği yolunda bulgular ortaya koymuştur (Yaşar, 2002, ss. 87-98).
Okulöncesi eğitim kurumlarında da çocuğa sorumluluk üstlenme davranışı kazandırılmaya çalışılır. Grup içi etkinlikler kapsamında oynanan oyunlar bu davranışın kazanılması için ideal etkinliklerdir. Ayrıca, öğretmen, çocuklara çeşitli sorumluluklar vererek, onlara bu davranışı kazandırmaya ya da kazanılmış davranışı pekiştirmeye çalışır. Örneğin; öğretmen çocuklara, dağılan oyuncakları toplama, ilgi köşelerini düzenleme ve temiz tutma gibi sorumluluklar vererek onların sorumluluk üstlenme davranışı kazanmasını sağlayabilir.