Tapınağın mimarları İktinos ve Kallikrates’dir. Tapınağın kült heykelini yapmış olan büyük heykeltraş/sanatçı Pheidias daha çok Akropolis inşa/süsleme projesinin genel tasarımcısı ve danışmanı hüviyetindedir. Tapınağın mimarisi MÖ. 447- 438 arası düzenlenmiş, heykeltraşi ise MÖ. 432’ye kadar devam etmiştir.
Parthenon’un temelleri kalker, görünen kısımların tamamı ise mermerdir. İlk kez bir yapıda pentelikon mermeri bu kadar fazla oranda kullanılmıştır. Dor düzeninde inşa edilmiştir. Tapınak tamamen boyanmıştır. Tapınağın mimari plastiği uzun bir zaman dilimine yayılmıştır. MÖ. 447-440 arası metoplar, MÖ. 445-438 arası friz, MÖ. 440-432 arası alınlık, MÖ. 438 ve sonrasında kült heykeli yapılmıştır.
Metoplarda: Batıda Yunan-Doğu savaşı (Yunan-Amazon mücadelesi); Güneyde Kentauromakhia (Lapith-Kentaur mücadelesi); Kuzeyde İllioupersis (Troia’nın zaptı ve tahribi); Doğuda Giganthomakhia (Olympos’lu tanrılar ile Gigantlar arasındaki mitolojik mücadele); Alınlıklarda: Doğu alınlığında Athena’nın doğum sahnesi; Batı alınlığında Attika toprakları için Poseidon ve Athena arasındaki mücadele yer alır; Frizlerde Panatheneia şenliklerinin tören alayı işlenmiştir.
Kült Heykeli: Athena Parthenos MÖ. 438-432 (?) arası yapıldığı düşünülür. 12 m. yüksekliğinde olan heykel khryselephantin olarak bilinen altın-fildişi tekniğinde Pheidias tarafından yapılmıştır. Heykelin ten kısımları fildişi, giysisi altın ile kaplı idi.