Anne Baba Eğitimi, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 1843, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 959, Haziran 2012, Eskişehir.
Dinlemek en önemli iletişim becerilerindendir. Çok kolay görünse de anlaşmazlıkların çoğu iyi dinlememekten kaynaklanır (Korkut, 1997). Dinlemenin fiziksel ve psikolojik dinleme olarak iki boyutu vardır. Dinlemenin fiziksel boyutunda konuşanın yüzüne doğrudan bakmak, beden olarak ona yönelik olmak, gözle iyi bir ilişki kurmak, konuşana doğru eğik durmak, bu durumda rahat olabilmek özellikleri vardır. Sadece duymak değil, söylenenlerin altında yatanları da anlamak gerekir ki bu da dinlemenin psikolojik boyutunu oluşturur. İyi bir dinleme eyleminin koşulları ise şunlardır: Karşıdakinin sözünü kesmeden, müdahale etmeden sessizce dinlemek; anlatılmak istenenin ne olduğunu anlamaya çalışmak; anlatılanın altında yatan duyguyu anlamaya çalışmak; değiştirmeye kalkmadan, yargılamadan daha açık deyişle koşulsuz kabulle dürüst olarak dinlemek (Egan, 1994).
Etkili bir dinleyici; söz kesmez, bunu karşıdakinin hatalarını düzeltmek ya da bir hataya dikkat çekmek için yapmaz, yargılamaz, karşılık vermeden önce düşünür, sözel olmayan mesajları gözler, işittiklerini farklı yorumlamasına yol açabilecek yanlılıklarını bilir, ne dendiğine odaklaşır, dinlerken ne diyeceğinin provalarını yapmaz, son sözü söyleme çabasına girmez. Öte yandan günlük yaşamda bu kurallara uyulmadığına sıklıkla şahit olunabilir. Ancak etkili bir dinlemenin sayesinde etkili biçimde sözel ya da sözel olmayan tepkiler verilebilir.