Dikenli vatoz, Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlantik Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür. Madeyra ve Fas'tan Britanya Adaları'na, Norveç'in güneyinden Baltık Denizi'ne, Atlantik'ten Akdeniz ve Karadeniz'in tamamında yaşar.
Yassı geniş bir vücudu ve uzun kuyruğu vardır. Yüzgeçleri tıpkı bir kanat gibidir ve deniz veya okyanusta ilerlerken bu kanatları çırparmış gibi bir görüntü oluşur. Ağızları ve solungaçları yassı vücudunun alt kısmındadır. Bu görüntü tıpkı bir yüzü andırmaktadır. Gözleri ise vücudunun üst kısımda yer alır.
Vatozlar 10 cm’den 6-7 metre uzunluğa kadar farklı boyutlarda olabilirler. Renkleri gri ve mavi arasında değişebilmektedir. Ancak bazı albino vatoz balıkları bembeyaz bir renkte olabilir bazıları ise sadece siyah renkte olabilmektedir.
Vatoz balıklarının avını küçük deniz canlıları ve balıklar oluşturur. Avını pusu kurarak bekler ve beklemediği bir anda elektrik şoku ile yakalayarak yer.
Genellikle deniz ve okyanusların diplerinde yaşarlar ancak bazı tropik bölgelerde sığ suları da tercih ettikleri bilinmektedir.
Vatoz balıkları elektrikli vatoz ve iğneli vatoz olarak iki gruba ayrılır. Elektrikli vatoz balığı kuyruğunda bulundurduğu yüksek voltajdaki elektriği ile bir insanı öldürebilecek bir elektriğe sahiptir. İğneli vatoz balığı ise kuyruğunda bulundurduğu birkaç zehirli iğne ile tehlikeli olabilmektedir.
Vatoz balıklarının üremesi tıpkı diğer balıklar gibi yumurtlayarak olur ancak yumurta dişi vatozun vücudu içine atılır ve burada geliştikten sonra yumurtadan çıkan yavru vatoz balığının vücudundan çıkar. Bu tıpkı memeli hayvanların doğumuna benzer.