Lucanus Cervus. http://www.yalcinguran.com/
Lucanus Cervus.
http://www.yalcinguran.com/
Lucanus cervus’un gözden uzak, uzun bir yaşam döngüsü vardır. L. cervus yumurta, larva, pupa ile ergin dönemleriyle başkalaşımını tamamlar. Mayıs ayının sonunda başlayan üreme dönemi Temmuz ayının sonunda bitmektedir.
Dişi yumurtalarını çürümekte ya da çürümeye yüz tutmuş meşe, kayın, ardıç gibi ağaçların köklerine bırakmaktadır. Yaklaşık olarak 12–24 adet yumurta bıraktığı bilinir. Yumurta olgunlaştıktan sonra larva dönemine geçer. Larva dönemini çürümekte olan ya da çürümüş ağaç kütükleri içerisinde geçiren L. cervus, en az 5 gömlek değiştirmekte, larva dönemi 3–5 yıl kadar sürdüğü bilinmektedir.
Larva evresinden ergin evresine geçebilmek için bir takım değişikliğe uğramaktadırlar. L. cervus’ta holometabol bir başkalaşım gözlenmektedir. Larva döneminden ergin döneme geçebilmek için gerçek bir pupa dönemi gözlenir. Bu pupa dönemi 3–6 hafta kadar sürer ya da gelecek yaz ayına kadar toprak altında kalır.
Pupa evresini tamamlayan L. cervus Mayıs-Ağustos ayı arasında olmak üzere daha çok Temmuz ayında ergin evreye ulaştığı gözlenir. L. cervus’un ergin dönemi 15–40 gün kadar olduğu bilinmektedir.
Bu böcek, ormanlar ile küçük koruluklardaki yaşlı ağaçlarla tomrukların deliklerinde yaşar. Orman ıslahı sırasında yaşlı ile ölü ağaçlar ortadan kaldırılırken bu türün yaşama, beslenme yerleri de ortadan kaldırılmaktadır. Bu bir gerçektir ki, böylece Lucanus cervus ile bir çok böceğin yaşam alanları yok edilmekle, bunların soylarının tükenmesine yol açılmaktadır.
Her ne kadar bu böceğin bütün çeşitleri makbulse de en değerlisi altı taraklı olanı. demek ki, ismini aldığı, bir geyiğin boynuzlarına benzeyen alt çenesinde altı tarak olan Geyik Böceği, “Lucanus cervus akbesianus” tur… Bu altı taraklı Geyik Böceğinin sadece Türkiye’de, Adana yakınlarındaki Amanos Dağları’nda bulunduğunu biliyor muydunuz?…
Daha da ilginci Japonların bu böceğin tanesine 5 – 30 TL verip, toplattırmaları!… Bazı aracı kurumlar da tanesine ortalama 150 TL verip bunları yurt dışına gönderiyorlar. Çünkü bunun 15 cm boyunda olanlarına Japonya'da 90 bin dolar veren müşteriler bulunuyor. Daha küçükleri 7 bin beşyüz TL kadar ediyor.
Birçoklarının ürküp, korktuğu bir böceğin bu kadar para etmesini pek akıl almıyor!!…
Ancak böceklere Japonların bu denli ilgi göstermesinin en önemli nedeni, bu ülkede yaygın olan “Mushiking : King of the Beetles” (Böceklerin Kralı : Mushiking) adlı çizgi film, roman ile kart oyunları…
Bu çizgi filmde Geyik Böceği konu ediliyor. Japonya’da başlayan, öteki ülkelere de yayılan bu tutkunun hızla arttığı gözlemleniyor.
Bunun da pek akla yatkın yanı yok. Ama her ne ise gerçek budur!…
Öyle anlaşılıyor ki, orman ıslahı sonunda soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu hayvancıkların yok olmalarına, Japonların da büyük çapta katkıları söz konusudur.