Varanus Griseus (Daudin, 1803). www.biltek.tubitak.gov.tr
Varanus Griseus (Daudin, 1803).
www.biltek.tubitak.gov.tr
Genel Özellikler: En belirgin özellikleri; dillerinin uzun, ince ve uçlarının çatallı olması. Normal bir kertenkeleye göre çok iri olmasında dolayı "dev kertenkele " deniyor. Sırt bölgesinin rengi genel olarak sarımsı kahverengi ya da grimsi olur. Sırtta koyu kahverengi ya da siyah, enine şeritler bulunur. Yaşlandıkça bu şeritler ortadan kalkar.
Karın bölgesi sarımsı beyaz olur. gündüzleri aktiflik gösterirler. Genel olarak diğer küçük kertenkeleler, kemiriciler, avlayabildikleri kuşlar ve sürüngen yumurtalarıyla beslenirler. Kannibalizm (yamyamlık) görülür. Yani kendi türünden bireyleri de yerler. Toprağı kazabilmeleri, ağaçlara tırmanabilmeleri gibi özellikleri de var.Dişiler bir defada 10-12 kadar yumurta bırakabilirler. Boyları 100 cm (en fazla 130 cm) kadar olabilir.
Habitat: Kurak yerlerde yaşarlar. Karada yaşamalarına karşın suya da girebilirler. Yuva olarak mağaralar, kaya yarıkları gibi yerleri seçerler. Yüksekliği 1200 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.
Türkiye'deki Dağılım: Güneydoğu Anadolu'da Şanlıurfa'da (Ceylanpınar, Birecik) habitatın uygun olduğu yerlerde bulunurlar.
Not: Dar bir alanda bulunmaları, habitatların bozulması gibi nedenlerden dolayı soyları tehlike altında.