A) YUNAN EDEBİYATI:
Batı edebiyatının temeli Yunan edebiyatına dayanır. Eski Yunan edebiyatındaki başlıca türler; şiir, tiyatro, tarih, felsefe, hitabet ve masaldır. Homeros’un illias (ilyada) ve Odysseia (Odise) si Yunan şiirinin destan türündeki ilk örnekleridir.
Yunan tiyatrosunda komedi türünün en ünlü ismi Aristophanes’tir. Atlılar, Eşekarıları, Kuşlar, Kurbağalar, Bulutlar oyunlarından bazılarıdır. Eserlerinde yergi (hiciv) politikacıları alaya almaya dikkat çekici ölçüdedir. Günlük olayları da konu edinir.
Ayrıca tarih alanında Heodotos; hitabet türünde Demosthenes; felsefe sahasında Sokrates, Eflatun, Aristo tanınmış isimlerdir.
B) LATİN EDEBİYATI :
Cicero ünlü bir hatiptir, deneme ve nutukları ile tanınır.
C) FRANSIZ EDEBİYATI:
Montaigne deneme türünün ilk ismidir.
17. yüzyılda klasisizm akımı başlamıştır. Boileau ve fabl şairi La Fontaine ünlü şairlerdir. Tiyatro alanında trajedi türünde eser veren Corneille; Le Cid, Cinna, Andromode, Horece gibi eserlerin yazarı Racine’dir. Bu iki sanatçı konularını Yunan, Latin ve şark efsane ve tarihlerinden alıyorlardı.
Klasisizmin en önemli komedi yazarı Moliere’dir. Tartüffe , Cimri, Kibarlık Budalası, Gülünç Kibarlar, Hastalık Hastası, Donjuan, Zoraki Tabip eserlerinden bazılarıdır.
Voltaire bu yüzyılda bir başka temsilcisidir. Vicdan ve düşünce özgürlüğünü savunmuştur, hemen her türde eser vermiştir. j.j. Rousseau felsefi eserleri ile tanınır. İtiraflar, Emile, Toplum Sözleşmesi eserleri arasındadır.
19. yüzyılın ilk yarısında romantizm akımı başlamıştır. Victor Hugo romantizmin kurucusu ve en önemli ismidir. Şiir, roman, hikaye ve tiyatro türünde eser yazmıştır. Sefiller, Cromwel, Herhani, NotreDame de Paris, Cezalılar eserlerinden bazılarıdır. Sefiller dünya edebiyatının önemli eserlerindendir. Roman kahramanı Jean Valjean pişmanlık ve çaba sayesinde yükselişi sembolize eder. Eserde savaş, ayaklanmalar ve halkın sefaleti anlatılır.
Lamartine, romantizm’in bir diğer ünlü ismidir. Şairane Duyuşlar ile romantik şiiri başlatır. Graziella, Rafael, Tefekkürler eserlerinden bazılarıdır.
A. Dumas’ın Üç Silahşörler, Monte Kristo Kontu isimli eserleri vardır.
19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan realizmin kurucuları Balzac ve Stendhal’dir. Balzac çok ünlü bir yazardır. İnsanlık Komedisi genel başlığı altında yayımladığı romanlarında 19. yy Fransa’sının toplum hayatını canlandırır. Goriot Baba, Vadideki Zambak, Eugenie Grandet ünlü eserleridir.
Stendhal’in Kızıl ve Kara(Kırmızı ve Siyah), Parma Manastırı ünlü romanlardır.
Bir başka ünlü realist sanatçı olan Gustave Flaubert’in Madam Bovary, Salammbo, Üç hikaye tanınmış eserleridir.
Yine 19.yy sanatçılarından Alphonse Daudet’nin Değirmenimden Mektuplar, Pazartesi Hikayeleri, Trascanlı Tartarin isimli eserleri vardır.
Natüralizm denildiğinde ilk akla gelen isim Emile Zola’dır. Sanat eserinde bilimsellikte, deneyden yanadır. Toprak, Germinal, Meyhane, Nana eserlerinden bazılarıdır.
Bir diğer natüralist olan Guy De Maupassant hikaye türünün en ünlü ismidir. Olay öykücülüğünün kurucusudur. Ay Işığı, Tombalak, Bir Hayat, Ölüm Gibi Kuvvetli, Güzel Dost, Kalbimiz önemli eserleridir.
D. İNGİLİZ EDEBİYATI
Shakspeare İngiliz edebiyatının ünlü tiyatro yazarıdır. Hamlet, Romeo Ve Juliet, Othello, Kral Lear, Venedik Taciri, Yanlışlıklar komedyası komedi türündeki eserlerinden bazılarıdır.
F. Bacon, Denemeler isimli eserini yayımlamıştır.
Daniel Defo, Robinson Cruose adlı romanı ile gerçeklere dayanan gezi ve macera hikayesi türünü başlatan sanatçıdır.
Charles Dickens roman türündeki başarısını sosyal romanda ortaya koymuştur. Oliver Twist, David Copperfield, Antika DÜKKANI, BÜYÜK ÜMİTLER isimli romanları vardır.
E. ALMAN EDEBİYATI
Alman edebiyatı 12 yy.’de halk destanları ile gelişmiştir. Nibelungen ve Gudrum destanları önemli eserleridir.
Goethe, Alman edebiyatının en önemli ismidir. Başlıca eserleri; Genç Werther’in Acıları, Egmont, T. Tasso, Wilheim Meister ve Faust’tur.
Aynı dönemde yaşayan bir başka romantik Schiller’dir. Başlıca eserleri; Haydutlar, Hile ve Sevgi, Don Carlos, Wilheim Tell’dir.
F. RUS EDEBİYATI
Modern Rus edebiyatının kurucusu Puşkin’dir. Kafkas Esiri, Bahçesaray Çeşmesi, Yüzbaşının Kızı, Maça Kızı, Çingeneler başlıca eserleridir.
Turganyev bir başka önemli isimdir. Başlıca eserleri; Bir Avcının Notları, Soylu Yuvası, Babalar Ve Oğullar’dır.
Dostoyevski Rus edebiyatının en önemli ismidir diyebiliriz. Bu edebiyatçı insan psikolojisini çok iyi tanımaktadır. Bunu da romanlarında işler. Başlıca eserleri; Suç Ve Ceza, Budala, Karamazov Kardeşler, Ecinniler’dir.
Bir başka önemli edebiyatçı da Tolstoy’dur. Başlıca eserleri; Anna Karanina, Diriliş, Harp ve Sulh (Savaş ve Barış), Hacı Murat, İvan İlyiç’in Ölümü’dür.
Durum öykücülüğün kurucusu olan A. Çehov en önemli hikayecisidir. Başlıca eserleri; Vanya Dayı, Martı, Üç Kızkardeş, Vişne Bahçesi’dir.
M. Gorki döneminin devrimcisi sayılır. Ana, Üç Kişi başlıca eserleridir.
G. DİĞER DÜNYA EDEBİYATINDAN SEÇMELER
İtalyan edebiyatının ilk ünlü ismi İlahi Komedya’nın yazarı Dante’dir. Tasso’nun Kurtulan Kudüs’ünde şövalyelik şiiri alanında önemli bir eserdir.
İspanya edebiyatında Carventes’in Don Kişot isimli eseri önemlidir.
Amerikan edebiyatında John Steinbeck önemli bir eserdir. Başlıca eserleri; Gazap Üzümleri, Bitmeyen Kavga, Fareler Ve İnsanlar, Sardalya Sokağı’dır.
Ernet Hemingway Amerikan edebiyatının bir diğer ismidir. Başlıca eserleri; Silahlara Veda, Çanlar Kimin İçin Çalıyor?, Yenilmezler, İhtiyar Balıkçı, Adam ve Deniz.