ŞİİR TÜRLERİ
EPİK ŞİİR: bir milletin hayatını yakından ilgilendiren ve etkileyen tarih ve toplum olayları ile ilgili kahramanlıkları dile getiren hikaye şeklindeki (Manzum hikaye) şiirlere epik şiir denir.
LİRİK ŞİİR: Akıldan çok duygulara, hislere seslenen insanlarda güzellik sevgisi uyandırmayı amaçlayan şiirdir.
DİDAKTİK ŞİİR: Öğretici , bilgi verici şiirdir.
PASTORAL ŞİİR: Tabiat, dağlar, kır hayatı ve çobanlarla ilgili şiirlerdir.
SATİRİK ŞİİR: Toplum hayatındaki aksayan yönlerin, düzensizliklerin, insanların çeşitli konulardaki zayıflıklarının güldürü ögesini de katılarak dile getirildiği şiirlerdir.
Divan edebiyatındaki hicivler, Halk edebiyatındaki taşlamalar satirik şiir türünün örnekleridir.
DRAMATİK ŞİİR: Acıklı ve üzüntü verici konu edinen şiirdir.
NESİR TÜRLERİ
HİKAYE: Hayatın dar bir bölümünde, olmuş ya da olması mümkün olayları anlatan yazılardır. Hikayede, şahısların önceki hayatları uzun uzun anlatılmaz.
Hikaye ve roman gibi olaya bağlı türlerde olay vardır. Olay için de yer, zaman ve şahıslara ihtiyaç vardır.
TİYATRO: Hayattaki olayları konu edinen, sahnede oynanmak amacıyla yazılan edebi eserdir.
FIKRA: Gazete yazısı türlerindendir. Bir yazarın günlük, aktüel olaylarla ilgili görüşlerini, kanıtlama yoluna gitmeden anlattığı kısa ve günübirlik yazılardır.
MAKALE: Herhangi bir konuda bir fikri, bir görüşü savunan ve örneklerle kanıtlayan bilimsel yazılardır.
SOHBET: Bir yazarın günlük, aktüel olaylarla ilgili duygu ve düşüncelerini, okuyucuyu karşısına almış da konuşuyormuşçasına bir üslupla anlattığı yazı türüdür.
ELEŞTİRİ (TENKİT): Bir eser veya düşünceyle ilgili olarak onun sanat değerini, üstün veya eksik yanlarını , toplumun sanat anlayışındaki yerinin ortaya konulduğu yazılardır.
DENEME: Herhangi bir konu üzerinde kesin sonuçlara gitmeden, yazarın kendisiyle konuşuyormuşçasına bir anlatımla düşüncelerini dile getirdiği yazı türüdür. Deneme türünde akla gelen ilk deneme yazarları: Nurullah Ataç, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Haşim, Suut Kemal Yetkin, Sabahattin Eyüboğlu
ANI (HATIRAT): Bir yazarın kendine veya yakın bir tanıdığına ait geçmiş olayları anlattığı yazı türüdür. Önemli anı yazarları: Halit Ziya Uşaklıgil, Yakup Kadri Karaosmanoğlu
GEZİ: Gezilip görülen yerlerin ve oralarla ilgili izlenimlerin anlatıldığı yazı türüdür. Edebiyatımızda gezi türünün ünlü örnekleri vardır: Evliya Çelebi’nin “Seyahatnamesi”, Cenap Şahabettin’in “Haç Yolunda” ve Ahmet Haşim’in “Frankfurt Seyahatnamesi” ilk akla gelen örneklerdir.
GÜNLÜK: Bir yazarın veya kişinin o güne ait duygularını, düşüncelerini, tarihini de belirterek günü gününe ortaya koyan yazı türüdür.
BİYOGRAFİ(Hayat hikayesi): Çeşitli sahalarda ünlü olan kişilerin hayatını, yaptığı önemli işleri ve eserlerini anlatan yazılardır.
OTOBİYOGRAFİ: Ünlü kişilerin kendi hayatlarını anlattıkları yazılardır.
...eski nesir bir çeşit rahat ve dağınık konuşmada kalmıştır... Türkçede nesrin teşekkülü için insanın ve cemiyet müesseselerinin değişmesi, tahsil sisteminin Türkçeye dönmesi lazımdı. İşte Tanzimat bunu yaptı.