Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği, Taha Toros Arşivi (Hürriyet Gazetesi haberi).
Orlando (Florida) 22 - Ünlü Türk Şairi Tevfik Fikret’in “Halûk’un Defteri” adlı eserindeki şiirlere ilham kaynağı olan oğlu Hüseyin Halûk Fikret halen şehrimiz Presbyterian kilisesinde rahiplik yapmaktadır. Hayli kalabalık bir cemaati olan Halûk Fikret’in izi hemen hemen 50 yıldan beri kayıptı ve Fikret’in çok sevdiği oğlunun bu gaybubeti, hakkında türlü dedikodular çıkmasına sebep oluyordu.
VATANI TERK
Türk edebiyat tarihine “Halûk’un Defteri,” ile geçen Halûk, vatanını terk ettikten sonra bir daha geri dönmemiş, babasının ve annesinin vefatlarında dahi Türkiye’ye gelmemişti. Uzun senelerden beri din değiştirmiş olduğu, papazlık ettiği ve vatanı aleyhinde beyanlarda bulunduğuna dair dedikodular Halûk’u büsbütün memleketinden uzaklaştırıyordu.
Halûk, 1911 yılında Robert Koleji’nden ayrıldıktan sonra mühendislik tahsili yapmak üzere İskoçya’nın Clasgow şehrine gitmiş ve orada bir koleje yazıldıktan sonra İskoçyalı bir ailenin yanına yerleşmişti.
İSKOÇYALI AİLE
Genç öğrencinin hayatında bu İskoçyalı aile büyük bir rol oynamış ve bu aile mensuplarının yaptığı telkinlerin tesiriyle Halûk bir gün ansızın bir karar vererek Hıristiyanlığı kabul etmişti. Halûk’un bu hareketini İstanbul’daki akrabaları haber aldıkları vakit şaşkına dönmüşler, bu arada küçükken Halûk’u sık sık cuma namazına götüren dedesi de sinir buhranları geçirmeğe başlamıştı.
AMERİKA’DA
Halûk'un Hıristiyan olmasında, henüz orta okul çağında iken yabancı bir memlekete gönderen ailesinin de kabahati büyük olmakla beraber dış âlemin genç üzerindeki tesiri de pek şiddetli olmuştur. Nitekim Halûk hayatını değiştiren karardan sonra izini kaybettirmek maksadiyle 1913 yılında Amerika’ya geçmiştir. Bu arada, çok gücendirmiş olduğu ailesi efradını hiç olmazsa utandırmamak için Michigan Üniversitesine yazılmış ve 1916 yılında da üniversiteden pekiyi dereceyle mühendis çıkmıştır.
Bu arada Halûk kendisini vatanına bağlayan son bağı da koparacak bir hareket yapmış ve Amerikalı bir kadınla evlenmiştir.
SON KÖPRÜ
Böylece muhafazakâr Osmanlı Türkleri arasına dönmesine imkân verecek son köprüyü de yıkan Halûk sırayle Ohio Eyalet Üniversitesi’nde Illinois Üniversitesi’nde ve Cincinatti Üniversitesi’nde ihtisas yapmıştır. Bu arada üniversitelerde hocalık payesi de alan Halûk boş zamanlarını, için için hayranlık duyduğu Hıristiyanlığı tetkike vakfetmiştir. Yine bu sıralarda Halûk Amerika’da iş hayatına da atılmış ve o sahada da büyük basarı göstermiştir. 1928 de mutfak eşyaları imal eden büyük bir firmanın evvelâ bayiliğini daha sonra da bölge temsilciliğini yaparak külliyetli bir servet sahibi olmuştur.
1943 YILINDA
Halûk 1943 yılında ani bir kararla iş hayatına veda etmiş ve kendi tâbiriyle “Bir daha maddiyata dönmemek üzere” kendisini dine vermiştir. Aynı yıl içinde Presbyterian kilisesinde parlak bir imtihan vererek rahip yardımcısı olmuştur. 13 yıl sonra da. 1956’da Orlando’da bir heyet huzurunda verdiği imtihanla rahiplik rütbesini kazanmıştır. Bu sıfat, şimdiye kadar doğuştan Hıristiyan Amerikalı olmıyan sadece 5 kişiye verilmiştir.
Halûk, papaz olduğu tarihten beri Florida'nın Orlando şehrindeki kilisede kürsü sahibidir ve kısa zamanda şehrin en mühim şahsiyetlerinden biri haline gelmiştir.
KİLİSEDE
Halûk’un kilisedeki vaizlerini kiliseyi tıklım tıklım dolduran Presbyterian mezhebine mensup Hıristîyanlar ısrarla takip etmektedir.
Bu arada Halûk, kendisini Türkiye’ye bağlayan bütün bağları koparmış ve Amerikalı eşinden olan iki oğluna da Türkçeyi öğretmemiştir. Bununla beraber kendisini yakından tanıyanlar vaizlerinde İslâmiyeti hiçbir zaman küçümsemediğini belirtmekte. Türkiye’nin Amerika’nın en yakın dostu olduğunu ve Amerika yardımını en iyi kullanan memleketin Türkiye olduğunu da her vesileyle tekrarladığını kaydetmekten geçememektedirler.
Not: Hüseyin Halûk Fikret 1965'te vefat etmiştir.