Romalılar, mühendislik alanında oldukça ilerlemişlerdi. Yollar, su kemerleri, tiyatrolar, hamamlar Roma mühendisliğinin en başarılı örneklerini oluşturur. Özellikle tonoz ve kemeri sık kullanarak arazi şartlarının elverişli olmadığı veya inşaatın gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğu yerlerde bile inşaat sorunlarını pratik bir şekilde çözdüler. Romalılar imparatorluğun çeşitli kentlerine, bölgelerine ve eyaletlerine ulaşımı sağlamak için daha önceden olmadığı kadar geniş bir yol ağı meydana getirmişlerdi.
M.Ö. 4. yüzyıl sonlarında inşa edilen yollardan biri de Roma'yı Brundisium (Brindisi) Limanı'na bağlayan 575 km. uzunluğundaki Via Appia idi. Bir diğer önemli Roma yolu için M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiş olan Via Egnatia'yı gösterebiliriz. Makedonya Eyaleti proconsul'ü (valisi) G. Egnatius'un idaresinde inşasına başlandığı için onun adıyla anılan bu yol, Adriyatik kıyısındaki Dyrrhakhion'dan (bugün Durres) başlayıp, batı-doğu doğrultusunda, Byzantion'a (bugün İstanbul) kadar ulaşıyordu. Yer yer farklılıklar olsa da ortalama 6 m. genişliğindeki yolun uzunluğu 1000 km.'nin üstündedir. Romalılar inşa ettikleri yollar üzerine belirli aralıklarla sütun gibi yuvarlak formda mesafe taşları da (mil taşı) yerleştirmişti. Bunların üzerinde gidilecek yere olan uzaklık veya ne kadar mesafe kaldığına ilişkin kısa bir bilgi bulunurdu; imparator veya vali adının da yazılı bulunduğu mesafe taşları vardır. Mesafe veya mil taşları şekil değiştirerek (fakat aynı amaçla), üzerinde gidilecek alana uzaklığı belirten yer adı ve km. cinsinden rakamların yer aldığı metal levhalar şeklinde günümüz karayollarında da halen kullanılmaktadır.
Roma İmparatorluğu döneminde ulaklar, yaklaşık 1000 km uzunluğunda bir yolu (diyelim ki İstanbul-Adana arası) atla yaklaşık bir haftada katedebiliyorlardı. Romalılar su kemerleri inşasında da önemli ilerleme katetmişlerdi. M.Ö. 4. yüzyıl sonlarına kadar suyu kuyudan, kaynaktan veya sarnıçlarda biriktirilen yağmur suyundan sağlayan Romalılar, M.Ö. 312'de ilk su kemeri Aqua Appia'yı inşa ettiler. İnşaat, Censor Appius Claudius Caecus'un idaresinde gerçekleştirildiği için, su kemeri (ve yukarıda bahsettiğimiz aynı tarihte inşa edilen Roma yolu Via Appia da) onun adıyla anıldı.
M.Ö. 312'den, İmparator Traianus (M.S. 98117) zamanına kadar Roma'da on su kemeri inşa edilmişti; Traianus zamanında inşa edilen su kemeri de imparatorun adıyla anılmaktadır (Aqua Traiana). İmparatorluğun hemen bütün eyaletlerinde kentler su ihtiyaçlarını su kemerleriyle kaynaklardan getirilen suyla sağlıyorlardı. Roma'nın egemen olduğu Akdeniz dünyasının çeşitli bölgelerinde su kemerlerini görmek mümkündür.