Doğum tarihi: 25 Şubat 1907, Eğridere, Bulgaristan
Ölüm tarihi ve yeri: 2 Nisan 1948, Kırklareli
Edebiyata 1925'lerde şiirle başlayan Sabahattin Ali (1907-1948), bir süre sonra şiirden hikâye ve roman türlerine yöneldi ve edebiyatımızda daha çok hikâyeleri ve hikâyeciliği ile tanındı. Toplam 65 hikâyesi bulunan yazar, ilk kitabı Değirmen'deki (1935) hikâyelerinde büyük ölçüde devrinde moda olan masa başı romantik hikâye geleneğine bağlı kaldı. Bunlardan bazılarında Maupassant, Edgar Allen Poe, Maksim Gorki tesiri açıkça dikkati çeker. Daha çok mevcut düzene karşı çıkan kahramanların hikâyesini anlatır. Söz konusu hikâyeler ile yazarın toplumda yerini bulamamış titiz ve alıngan kişiliği arasında yakın ilişkiler mevcuttur.
Sabahattin Ali hikâye yazarlığındaki olgunluğunu, Kağnı (1936) ve Ses (1937) isimli kitaplarındaki hikâyeleriyle erişti. Orta Anadolu'daki öğretmenlik yıllarına ait çeşitli izlenim ve gözlemleri ile hapishânede dinlediklerine dayanan bu hikâyelerde (Ses, Kağnı, Kamyon, Kafa Kağıdı, Skandal) oldukça başarılıdır. Gerçekçi bir yaklaşımla Anadolu'daki hayatı, bu hayatın ezilen insanlarını anlatır. Güçlü bir tabiat, halk ve memleket sevgisi dikkati çeker. Mekân, büyük ölçüde köy ve kasabadır. 1936-1942 yılları arasının hikâyelerini toplayan Yeni Dünyada (1943), Ömer Seyfettin ve Refik Halit'in devamı olma ile Sadri Ertem'den gelen sosyal tenkitçilik dikkati çeker. Son hikâye kitabı Sırça Köşkte (1947) ise bütünüyle tenkitçi-sosyal gerçekçidir. Böylece Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Kemal Tahir, Samim Kocagöz gibi yazarlarla devam edecek olan yolu belirlemiştir.
Sabahattin Ali'nin hikâyeleri yaşanan hayattan seçilerek alınmış sağlam bir konu, çok iyi gözlemlenmiş bir tabiat, sağlam ve düzenlenmiş bir vak'a çerçevesinde hayat bulur. Bu hikâyeler, Maupassant tarzının giriş, gelişme, sonuç bölümleri çerçevesinde sağlam bir kurguya sahiptirler. Yazar, hikâyelerinin malzemesini teminde gözlem ve hayatından geniş ölçüde faydalanır. Ancak o hayata, olaylara ve insanlara, hep belli bir dünya görüşünden bakar. Çoğu zaman mesajı öne çıkarır ve türün unsurlarını belli bir amaca göre düzenlemeye kalkışır.
Roman: Kuyucaklı Yusuf, Kürk mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan
Öykü: Değirman, Kağnı, Hanende Melek, Ses, Yeni Dünya, Sırça Köşk, Kamyon,
Oyun: Esirler
Şiir: Dağlar ve Rüzgâr
Bestelenen Şiirleri: Aldırma Gönül, Leylim ley, Göklerde Kartal Gibiydim, Çocuklar Gibi, Kız Kaçıran, Kara yazı, Melankoli, Eskisi Gibi (Ben Yine Sana Vurgunum), Dağlar
Çeviri: Antigone, Yüzbaşının Kızı