Doğum tarihi: 1887, Bağdat, Irak
Ölüm tarihi ve yeri: 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul
Fecri-i Ati'nin ön plânda gelen şâiri Ahmet Haşim, 1884'te, Bağdat'ta doğdu. Babası, mülkiye kaymakamlarından Hikmet Bey'dir. On iki yaşına kadar Bağdat'ta kaldıktan sonra, öğrenimi için İstanbul'a getirildi ve 1907'de Galatasaray Sultanîsini bitirdi. Memurluk hayatı, daha çok, öğretmenliklerle geçti. Bunlar arasında en önemlileri, Güzel Sanatlar Akademisindeki estetik ve Mülkiye Mektebindeki Fransızca öğretmenlikleridir. 1933'te İstanbul'da öldü.
Eserleri: Göl Saatleri (Şiirler, 1921), Piyâle (Şiirler, 1926, 1928), Gurebâ-hâne-i Lâklâkan (Düzyazılar, 1928), Bize Göre (Düzyazılar, 1928), Frankfurt Seyâhatnâmesi (Gezi Notları) (1933).
[Deneme] Birçok yazarlarımızın bu nevide, batılı yoldaşlarınınkiyle boy ölçüşebilecek yazıları vardır. Fakat bunlar nesir gibi müphem bir adla, öteki edebi nevilere verilen itibardan mahrum ortada duruyorlar. Ahmet Haşim bunun en meydanda olan bir örneğidir. Herhangi bir dilde onun nesir parçaları son derece güzel birer essay olurdu. Nitekim o da bunları birer essay olarak yazmıştı. Kitaplarından birine “Bize Göre” adını verişi essay edebi nevinin edebiyatımızda neden adsız, saygısız kaldığını acı acı söylemiyor mu?