Doğum tarihi: 1864, İstanbul
Ölüm tarihi ve yeri: 21 Eylül 1932, Heybeliada
1876’da kaydolduğu Dârüşşafaka’dan birincilikle mezun olduktan sonra, Posta ve Telgraf Nezareti Fen Kalemi’ne kâtip oldu. Aynı zamanda dergilere yazılar yazmaya başladı. 1884’te, Cerîde-i Havâdis gazetesine mütercim olarak girdi. Bir türlü memuriyeti benimseyemeyen Rasim, istifa ederek 1885’te Tercümân-ı Hakîkat’in yazı heyetine katıldı. Bu arada, dönemin pek çok dergisinde edebiyat dışı konularda tercüme yazıları yayımlandı. Bir süre, Mekteb-i Behramî’de ve Kamanto Musevî Okulu’nda öğretmenlik yaptı. 1894’te İkdam gazetesinde yazmaya başladı, 1895’te Malûmat dergisine katılarak burada Servet-i Fünûn yazarlarıyla kalem kavgasına girişti.
Ahmet Rasim, II. Meşrutiyet’in ilânına kadar polemik yazıları ile kurmaca eserler yanında, tedrisat için dilbilgisi, imlâ, aritmetik gibi konularda da eserler kaleme aldı. II. Meşrutiyet’in ilânından sonra, Sabâh, Musavver Muhit, Şurâ-yı Ümmet, Donanma, Resimli Kitap gibi süreli yayınlarda yazılar yazdı ve Hüseyin Rahmi ile Boşboğaz adlı mizah gazetesi çıkardı. I. Dünya Savaşı sıralarında, Tasvîr-i Efkâr’da; Mütareke yıllarında, Yenigün, Zamân, Vakit; Cumhuriyet yıllarında da Cumhuriyet, Akşam gibi gazetelerde çalıştı. Kısa bir memuriyet deneyiminden sonra hayâtını tamamen basın dünyasında sürdüren Rasim, 1927-1932 tarihleri arasında İstanbul Milletvekili olarak TBMM’de görev aldı.
21 Eylül 1932’de Heybeliada’daki evinde öldü; cenazesi adadaki Abbas Paşa Mezarlığı’na defnedildi.
Eserleri
Roman ve Hikâyeleri
İki Günahsız Sevda (1923)
Hatıraları
Falaka (1927)
Mensur Şiirleri
Kitabe-i Gam, 3 c., (1897)
Fıkralar ve Makaleler
Muharrir Bu Ya (1926)
Tarihle İlgili Kitapları
İstibdattan Hakimiyet-i Milliyeye, 2 c. (1924)
Seyahat Yazıları
Romanya Mektupları (1917)
Monografi
Matbuat Tarihine Medhal: İlk Büyük Muharrirlerden Şinasi (1927)
Tercümeleri
Asya Kumsallarında (1904)
Okul Kitapları
Doğru Usul-ı Kıraat III (1927)
Diğer Eserleri
Hanım (1910)
[Roman ve hikayeleri] A. Efendi tarzında yazılmış, birçoğu yüz sayfayı bulmayan bu eserlerin konusu aşktır. Şüphe, kıskançlık, kırgınlık, ayrılık ıstırabı, fedâkârlık, ihânet, birbirlerini seven iki insan arasındaki ilişkilerin şekillenmesine sebep olur. Tahlil, tasvir ve olay örgüsü basit ve kurudur.