Doğum tarihi: 1854, Dağıstan, Rusya
Ölüm tarihi ve yeri: 15 Nisan 1917, Anadoluhisarı, Beykoz
Asıl adı Mehmed Murad’dır. Dağıstan’ın Huraki kasabasında doğdu. 1873 yılında İstanbul’a geldi. 1886’da Mizan gazetesini çıkarmaya başladı.
Tanzimat’tan sonraki Türk fikir hayatının önde gelen şahsiyetlerinden olan Mizancı Murad, gerek Mekteb-i Mülkiyye’deki hocalığı gerekse Mîzan gazetesindeki yazılarıyla hürriyet ve meşrutiyet özlemi çeken genç nesle önderlik yapmış, onlara tarih bilinci kazandırmış bir aksiyon adamıdır. Hayatı boyunca fikir ve hayallerinin doğruluğuna inanmış, bu şuur onda giderek kendi kendini idealleştirme duygusu meydana getirmiştir. Bundan dolayı kendini daima örnek bir idealist olarak görmüş, çevresini ve yaşanan olayları kolayca değiştirebileceğini sanmış, ancak hep çatışma halinde ve sonunda yalnızlık içinde kalmıştır.
Mîzan gazetesinde Nâmık Kemal’in Vatan yahut Silistre, Recâizâde Mahmud Ekrem’in Vuslat piyesiyle Sâmipaşazâde Sezâi’nin Sergüzeşt romanı hakkında “Üdebâmızın Numûne-i İmtisalleri” başlığı altında yayımlamış olduğu yazılar, Tanzimat devrinde Türk edebiyatında uygulamalı tenkit türünün ilk örnekleri kabul edilmektedir. Turfanda mı Yoksa Turfa mı? adıyla kaleme aldığı tek romanında yazılarında teorik biçimde ileri sürdüğü fikirleri somut örneklerle ortaya koymuştur. Mizancı Murad, bu eseriyle Türkiye’de ilk defa sosyal kalkınma ve ilerlemenin ilkokuldan başlamak suretiyle yukarıya doğru gerçekleştirilebileceği görüşünü ele almıştır.
Kaynak: TDV İslâm Ansiklopedisi
Turfanda mı Yoksa Turfa mı? romanı, kalkınmanın köyden başlaması gerektiği düşüncesini bir çiftlik projesi çevresinde sergilemesi ve idealist roman kişilerini geleceğin insan modeli olarak göstermesiyle dikkati çeker.
Turfanda mı Yoksa Turfa mı? romanı, döneminin birçok sorununa eleştirel bakış getirmekle kalmaz; aynı zamanda çözüm önerilerinde de bulunur.
Mizancı Mehmet Murat’ın, Rus yazarı Aleksandr Sergiyeviç’ten 1883’te Akıldan Belâ adıyla çevirdiği tiyatro eseri, Rusçadan Türkçeye yapılan ilk çevirilerin başında yer alır.